disclaimer   -   contact   -   vacatures   -   adverteren

anime & manga recenties
anime & manga forum
anime & manga nieuws
filler

Read Or Die


Alternatieve titels
- R.O.D.
Genre Shounen ( Actie )
Type OVA
Formaat 3 (30 min./ep)
Animatie productie Studio DEEN
Regie Koji MASUNARI
Muziek Taku IWASAKI
Jaar 2001


In Read or Die staat weer eens de eeuwen oude strijd tussen goed en slecht centraal. Het begint allemaal met de boekenverslaafde; Yomiko Readman. Ze wordt wakker in haar kamer vol boeken en besluit te gaan winkelen om nog meer boeken te halen. Yomiko vindt een zeldzame Duitse vertaling van het boek Immortal Beloved en koopt het. Ze begint het te lezen in de bus naar huis, maar wordt gestoord door een soort sprinkhaan-man die haar boek wilt afpakken.

Al gauw blijkt dan dat Yomiko niet zomaar iemand is: ze heeft speciale krachten. Die krachten zijn namelijk het kunnen beheersen van het papier. Daarom wordt ze ook wel "The Paper" genoemd. Het lukt de sprinkhaan-man dus niet om het boek te veroveren, en Yomiko, die wilt weten wat er aan de hand is, gaat naar de British Library’s Special Engineer Forces, waar ze zelf ook werkt. Er blijken nog veel meer boeken gestolen te zijn. Yomiko zal deze terug moeten halen geholpen door met Miss. Deep en Drake Anderson.


Plus punten Geweldige animatie; goede muziek; goeie actie
Min punten Weinig verhaal; James-Bond-look-alike; mensen die niet zo van actie houden zijn snel uitgekeken


Misao

Dat was dus het verhaal, en zoals je ziet best wel standaard. De wereld moet weer eens gered voor worden van de ondergang.

De karakters in het verhaal zijn echter wel heel grappig. Vooral Yomiko Readman is een schattig personage. Ze is echt heel onschuldig en lijkt extreem naïef, maar ze kan zich maar al te goed handhaven tegen al de vijanden die ze moeten bestrijden. Ook is het schattig om te zien hoe Yomiko vriendschap probeert te sluiten met de wat nuchtere en stoere Miss. Deep. Deze Miss. Deep heeft ook weer heel aparte krachten. Ze kan door stoffen heen gaan; dematrialisatie.

Verder vond ik het verhaal best wel saai, heel actie-film-achtig. Er wordt dan ook veel nadruk gegeven op de actie scènes.
Deze actie scènes zijn echter wel heel erg mooi geanimeerd, dat moet ik nalaten. Ze houden je aandacht wel vast. De animatie is ook van hoge kwaliteit, en personages zien er zeer mooi uit. Alles is mooi uitgewerkt. Er is dus geen commentaar over het visuele aspect.

Mijn conclusie is dan ook dat als je van luchtige actie films houdt, je Read or Die zeker niet mag missen. Als je daar niet van houdt, zoals ik, is het niet echt boeiend. Wat ik ook nog even kwijt moet is dat Read or Die me af en toe sterk aan de James Bond films deed denken. Vooral de intro is wel opvallend geïnspireerd op de intro’s van de James Bond films...

45
80
85
78
75
72


Plus punten Animatie; actie; muziek; humor; sfeer
Min punten James Bond everywhere; vreemde namenRead or Die is, zoals Misao al aangeeft, een luchtige actie OVA die nog het meest doet herinneren aan James Bond, niet in de laatste plaats door de muziek. Read or Die geeft een westerse gevoel maar zet tegelijkertijd ook Amerika gigantisch voor schut.

De animatie is heel erg goed, bijna perfect te noemen. Zéker als je nagaat dat dit een OVA is en niet een film. Het verhaal is misschien wat standaard maar doordat de actie scènes veel aandacht trekken let je daar eigenlijk niet op.

Een extra groot pluspunt vond ik ook de muziek die met een geweldig symfonie orkest een machtige sfeer geeft aan de vele actie scènes.

Maar ook de personages zijn vrij interessant hoewel zij door de actie op een wat lager pitje komen te staan zijn alle personages goed uitgewerkt en bestaan de badguy’s uit heerlijke typetjes die allemaal dat doen waar ze goed in zijn: badguy spelen.

Het leuke aan Read or Die is dat iedereen zo’n anime als dit leuk vind. Je hoeft geen actie fanaat te zijn om dit leuk te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar Misao hoewel ik vond dat ze een wat lage score gaf geeft ze toch duidelijk aan genoten te hebben van deze OVA en dat is denk ik ook de kracht van Read or Die. Een echte aanrader dus!

75
80
95
85
79
85