disclaimer   -   contact   -   vacatures   -   adverteren

anime & manga recenties
anime & manga forum
anime & manga nieuws
filler

Battle Angel Alita


Alternatieve titels
- Battle Angel
- Gunnm
- Gun-Dream Gunnm
- Tsutsu Yume Gunnm
- Hyper Future Vision GUNNM
Genre Mecha ( Actie Drama Science Fiction )
Type OVA
Formaat 2 (26 min./ep)
Animatie productie Shueisha
Regie Hiroshi FUKUTOMI
Muziek Kaoru WADA
Jaar 1993


Scrap Iron City is een vuilnisbelt die precies onder Zalem ligt, een zogenaamd “zwevend eiland”. De naam Scrap Iron City is dan ook niet verwonderlijk; de bewoners van Zalem lozen hun rotzooi rechtstreeks naar beneden. Eenmaal in Scrap Iron City beland, is het onmogelijk om terug te keren naar Zalem.

Ido, een jonge ingenieur, vindt tussen alle rotzooi de resten van een robot. Hij besluit deze in elkaar te zetten en uit deze reparatie komt de mysterieuze Gally voort. Ze weet niets van haar verleden af, maar al gauw blijkt dat ze over een dodelijke vechttechniek beschikt en dat deze misschien haar enige aanknopingspunt is naar haar afkomst.

Ze leert Yugo kennen, een bijzondere jongen die de droom heeft om naar Zalem te gaan. Gally deelt deze droom, omdat ze wil weten wat haar verleden is. Samen besluiten ze alles op alles te zetten om Zalem te bereiken. Zal het ze lukken?


Plus punten Verhaal; chara; animatie
Min punten Te kortBattle Angel Alita is een verassend goede anime. In het begin lijkt het allemaal een beetje standaard. Je denkt dat het verhaal vooral gaat draaien om het onderzoeken van Gally’s verleden, maar dit blijkt later heel anders uit te pakken. Het verhaal is juist origineel; er is sprake van veel actie en een lekker tempo, maar neemt ook tijd om de personages uit te diepen. Uiteindelijk draait het veel meer om het laten uitkomen van een wens en het antwoord op de vraag hoe dit te bereiken valt. Maar bovenal gaat het ook over liefde.

De animatiestijl is misschien niet dat wat je verwacht van een anime. Maar de kwaliteit ervan is qua geheel geweldig voor die tijd en heeft nu nog steeds niet aan kracht ingeboet. De actiescènes zijn bijvoorbeeld prachtig gedaan. Deze hebben werkelijk met het verhaal te maken en zijn er dus niet alleen om nutteloos de tijd te vullen. Door het vele brute geweld en bloed wat in deze scènes zit, raad ik je dan ook aan om Battle Angel Alita niet te kijken als je daar niet van houdt en/of niet tegen kan.

De muziek is goed genoeg en geeft extra sfeer aan de scènes, maar in de meeste gedeeltes blijft de muziek helaas wel uit. Dit komt waarschijnlijk door de geluidseffecten die van hoge kwaliteit zijn en daarom dan ook gehoord mogen worden.

Het enige minpunt aan deze OVA is eigenlijk dat hij te kort is; als de serie langer was geweest had hij (nog) beter kunnen zijn. Velen zeggen dan ook dat de manga beter is dan de anime. Ik heb de manga niet gelezen en kan hier dus ook geen oordeel over geven.

Battle Angel Alita is er zeker eentje om te kijken als je van anime houdt die een combinatie van verschillende genres in zich hebben. Deze vult je "saaie" vrijdagavond lekker op met een uurtje verbazingwekkend goede, maar toch ietwat korte anime.

87
90
86
82
80
85