disclaimer   -   contact   -   vacatures   -   adverteren

anime & manga recenties
anime & manga forum
anime & manga nieuws
filler

Bastard!!


Alternatieve titels
- Bastard!! Destroyer of Darkness
- Bastard!! Ankoku no Hakai-jin
Genre Shounen ( Actie Fantasy )
Type OVA
Formaat 6 (25 min./ep)
Animatie productie AIC (Anime International Company)
Regie Katsuhito AKIYAMA
Muziek Kouhei TANAKA
Jaar 1992


Bastard!! speelt zich af in een verre, alternatieve toekomst. De aarde is honderden jaren geleden bijna van haar gehele bevolking ontdaan door Anthrasax, een godin die deze klus in zeven dagen wist klaar te spelen. Vier personen die bekend staan als de Lords of Havoc willen haar nu weer oproepen.

Anthrasax is ondertussen opgesloten door middel van vier zegels die verspreid zijn over vier verschillende koninkrijken. Metalicana is één van die koninkrijken en wordt geregeerd door priesters. Wanneer Metalicana wordt aangevallen door de Lords of Havoc rest er enkel één oplossing; het laten terugkeren van een slechte magiër met de naam Dark Schneider. Deze is op zijn beurt 15 jaar geleden door dezelfde priesters verzegeld in het lichaam van een jongen genaamd Rushe. Het is maar de vraag of de terugkeer van deze oude vijand wel zo’n goed idee is…


Plus punten Donkere animatie brengt de perfecte sfeer; actie afgewisseld met ‘plotselinge’ humor; personages; muziek
Min punten Vechtscènes zijn niet echt speciaal; herhaling veroorzaakt verveling; onafgerond eindeBastard is een anime die qua sfeer toch al snel doet denken aan Berserk en Record of Lodoss War.

Het verhaal is niet echt origineel; net als in de manga draait het in de anime vooral om de vechtscènes en de plotselinge humor tussendoor. Het is ook juist die plotselinge humor wat Bastard!! onderscheidt van andere anime in het fantasy-genre. De gevechtscènes zijn verder niet echt speciaal en worden alsmaar herhaald, zodat het op een gegeven moment zelfs saai wordt (een situatie die te vergelijken valt met animes als Dragonball Z). Ondanks dat mankement is de sfeer van het geheel zeker prachtig gedaan.

De vergelijking met Berserk komt om de hoek kijken, daar Dark Schneider eigenlijk veel op Gatsu lijkt: niet omdat hij lomp is of met een groot zwaard rondzeult, maar omdat ze beiden "slecht" overkomen. Echter niets is minder waar wanneer je meerdere afleveringen hebt gezien en zo een betere kijk op de dingen hebt kunnen vormen.

De personages zijn leuk en genietbaar, maar tegelijkertijd ook cliché en vervelend. Werkelijk alle bekende types van het fantasy-genre zitten ingebouwd in deze anime; van de standaard "Evil Wizard" en Dark Elf tot het vreemde meisje dat eigenlijk niet in deze tijd lijkt te horen.

De muziek is prachtig, brengt sfeer en doet datgene waar het voor gemaakt is. Vooral in het begin viel de muziek me erg op, maar helaas wordt dat wat minder wanneer we dichter bij het einde komen.

Eigenlijk is dit iets wat niet alleen geldt voor de muziek, maar ook voor Bastard!! in zijn geheel. De serie neemt steeds meer af in kwaliteit en weet dit vervolgens te bestempelen met een wel heel erg open einde (al heeft dit ook te maken met het feit dat de serie nooit is afgemaakt; de twee episodes die alles hadden moeten afronden, zullen waarschijnlijk niet meer gemaakt worden). Dit alles maakt van Bastard!! een anime die leuk is voor een avond samen met je vrienden, maar niet echt iets om met gouden randjes in te lijsten.

69
67
79
74
70
71