disclaimer   -   contact   -   vacatures   -   adverteren

anime & manga recenties
anime & manga forum
anime & manga nieuws
filler

AppleseedGenre Mecha ( Actie Science Fiction )
Type OVA
Formaat 1 (67 min.)
Animatie productie Bandai
Regie Kuzoyoshi KATAYAMA
Muziek Norimasan YAMANAKA
Jaar 1988


Na de derde Wereldoorlog wordt de mensheid bestuurd door een ras genaamd de Bioroids. Deze wezens zorgen ervoor dat de utopische stad Olympus draaiende blijft via een computer genaamd GAIA. Een groep terroristen is echter van plan los te breken uit deze "onechte" wereld en zullen er alles voor doen om Olympus te vernietigen.

Olympus wordt beschermd door de prestigieuze ESWAT (Extra Special Weapons And Tactics). Er worden twee nieuwe mensen voor deze organisatie gerekruteerd: Deunan en Briareos, een jonge vrouw en een tot cyborg omgebouwde man. Zij worden aangesteld om koste wat kost de terroristen tegen te houden.


Plus punten Af en toe vermakelijk
Min punten Dialoog; geluidseffecten; verhaal; muziek; verouderde animatieAppleseed is een anime die op veel fronten teleurstelt. Om te beginnen is er het verhaal dat erg veel lijkt op een Amerikaanse B-film uit het actiegenre: erg voorspelbaar en in dit tijdperk totaal niet meer origineel te noemen. Ook het achterliggende thema (mensen die wonen in een schijnutopie, en de keuze moeten maken tussen de vreselijke waarheid of de utopische leugen, is niet bepaald revolutionair, maar voor een OVA uit 1988 is het goed genoeg.

De animatie is gezien het productiejaar redelijk te noemen. Wel zitten er soms scènes tussen die er absoluut niet uitzien en goedkoop overkomen (hergebruikte cels). Ook omdat de animatie redelijk "outdated" is, kan dat voor veel mensen al een reden zijn om deze anime niet te gaan bekijken.

Als je de originele manga van Masamune SHIROW kent (die o.a. bekend staat om z'n geweldige tekenstijl), is deze Appleseed ronduit belachelijk te noemen. Dit geldt met name voor de characterdesigns. De Masamune-stijl is vrijwel niet te herkennen.

Wat ik echter één van de slechtste dingen vond aan deze OVA waren de neppe, onsamenhangende en domme dialogen. Deze zorgden voor het echte Amerikaanse B-film gevoel. Hoe erg de seiyuu ook hun best deden, de domme zinnen en de krankzinnige manier van denken (die tot voorspelbare situaties leidden) maakten van de personages onrealistische figuren.

Dit alles werd ondersteund door wellicht de meest slechte geluidseffecten die ik ooit gehoord heb (iets waar meer mecha's last van hebben naarmate het productiejaar verder van het heden verwijderd raakt).

Appleseed is een OVA die je gerust kan overslaan. Het is ook geen vereiste om deze gezien te hebben voor de nieuwste Appleseed, dus kijk die gerust zónder dit prulletje gezien te hebben.

40
50
60
45
65
55