disclaimer   -   contact   -   vacatures   -   adverteren

anime & manga recenties
anime & manga forum
anime & manga nieuws
filler

Animatrix, TheGenre Shounen ( Actie Science Fiction )
Type OVA
Formaat 9 (89 min./totaal)
Animatie productie Square - Studio 4°C - Studio Madhouse - DNA
Regie Andy Jones - Mahiro MAEDA - Shinchiro WATANABE - Yoshiaki KAWAJIRI - Takeshi KOIKE - Koji MORIMOTO - Peter Chung
Muziek Don Davis
Jaar 2003


Wat gebeurde er voor de Matrix? Hoe begon de opstand van de machines? Wat gebeurde er tijdens die mysterieuze vlucht van de Osiris? Op al deze vragen en meer geeft de Animatrix antwoord. De tijd waarin ze zich afspelen, is variërend: sommige spelen zich af vóór het begin van de eerste film en andere spelen zich af in de tussentijd van de eerste en tweede film. Het gaat hier om negen korte verhalen waaraan vier topstudio’s en zeven topregisseurs hebben meegewerkt. De verhalen zijn afkomstig van, hoe kan het ook anders, Andy en Larry Wachowski, de makers en regisseurs van The Matrix trilogie. Het Oosten ontmoet hiermee het Westen en resulteerde in de volgende titels: Final Flight of the Osiris, The Second Renaissance Part 1 en Part 2, Kid's Story, Program, World Record, Beyond, A Detective Story en Matriculated.


Plus punten Geweldige animatie; andere kijk op The Matrix
Min punten Geen echt verhaal; sommige afleveringen vallen tegenAls vier topstudio’s samen komen met een uitzonderlijk groot budget, dan weet je meteen al dat het goed zit met de animatie. Hoewel de zeer verschillende stijlen niet door iedereen gewaardeerd zullen worden, valt er simpelweg niet te klagen over de ge-wel-dig-e animatie.

Waar wel over te klagen valt, is het verhaal. Omdat je negen verschillende afleveringen hebt, is er geen sprake van een geheel. Per aflevering was er ook een groot verschil in het soort verhaal wat verteld werd; soms was er zelfs helemaal geen sprake van een verhaal. De nadruk werd telkens op andere dingen gelegd. Zo ging Program in feite nergens over, maar vertelde The Second Renaissance (Part 1 & 2) uitgebreid over de opstand van de machines, de kolonisatie van de wereld en het ontstaan van The Matrix.

Doordat de tijdsduur nogal kort was (variërend van 5 minuten tot 15 minuten), is het moeilijk om een band op te bouwen met de hoofdpersonen. Het verhaal moet dus genoeg boeien om het interessant te maken en dat was, zoals gezegd, niet altijd zo.

Naar mijn mening was The Animatrix toch allemaal iets té. Het gaat hier meer om een geldvangertje dan om een baanbrekend project. Er is natuurlijk ook het nodige geld ín gestoken, én grote namen uit de animewereld hebben eraan meegeholpen, maar het wordt hier duidelijk dat dit nog niet meteen een goede anime maakt.

De Animatrix is leuk als toevoeging van het verhaal en biedt fantastische actie en animatie, maar inhoudelijk valt er heel wat op aan te merken.

65
55
95
85
75
65