disclaimer   -   contact   -   vacatures   -   adverteren

anime & manga recenties
anime & manga forum
anime & manga nieuws
filler

3x3 Eyes


Alternatieve titels
- Sazan Eyes
Genre Seinen ( Actie Drama )
Type OVA
Formaat 4 (30 min./ep)
Animatie productie Toei Douga
Regie Daisuke NISHIO
Muziek Kaoru WADA
Jaar 1991


Yakumo Fuji, de zoon van een archeoloog, heeft al vier jaar niets meer gehoord van zijn vader toen deze naar Tibet vertrok. Hij besluit op onderzoek te gaan en ontmoet hierbij Pai, een mysterieus meisje dat Yakumo’s vader gekend heeft.

Zijn vader heeft via Pia een brief achtergelaten voor Yakumo. Hierin vraagt hij aan hem om van Pai een mens te maken. Yakumo begrijpt er niets van, want Pai ziet er heel menselijk uit. Als hij verder leest, komt hij er achter dat Pai de laatst overlevende blijkt te zijn van de Sanjiyan Unkara. Dit is een oud ras dat ooit de onsterfelijkheid ontdekt heeft.

Yakumo Fuji is in het begin sceptisch over de brief en Pai. Maar wanneer Pai de ziel van Yakumo wegneemt, moet hij haar wel geloven. Samen beginnen ze aan een zoektocht naar een bepaald standbeeld waarmee ze beiden weer menselijk kunnen worden. Helaas zijn zij in de wereld van de geesten niet de enigen die op zoek zijn naar het standbeeld. Een spannend verhaal begint.


Plus punten Muziek
Min punten Verhaal weet zelf niet waar het eindigen moet; personages bereiken mij niet3x3 Eyes is een anime die mij op het eerste gezicht helemaal niet aantrok. Toen ik begon te kijken, vielen mij een paar dingen dan ook al gelijk op.

Als eerste merkte ik dat de animatie vrij achterhaald was; op sommige momenten stoorde ik me er gewoon aan. De OVA komt uit een vrij recent jaar (1991) en toch vond ik dat er hier en daar beter wat CGI gebruikt had kunnen worden, want de (op sommige momenten) belabberde celanimatie was voor mij een zeer naar beneden trekkende factor.

Het volgende dat ik merkte, was dat de personages me niet echt iets deden. Dit kwam vooral door het verhaal dat van de hak op de tak sprong. Ik had het idee dat het verhaal niet een bepaalde kant op ging en dit maakte de anime voor mij een beetje ongeordend.
Wat ik ook extra jammer vond, was dat de seiyuu zo hun best deden om hun gevoelens in hun personages te leggen. Helaas zorgde het rare verhaal er telkens min of meer voor dat het bij mij niet over kwam.

Als derde toch een positief punt: het horen van de schitterende muziek. In tegenstelling tot het verhaal en de personages wist deze mij namelijk wél te raken.

Wanneer ik dit alles combineer met de laatste episode (wat geen echt einde is), krijg ik wat ik bij voorbaat al verwachtte: een teleurstellend geheel. Echter het meest opzienbarend vond ik dan 3x3 Eyes II. Het vervolg (maar liefst vier jaar later geproduceerd) ging gewoon verder waar dit deel stopte. Ik zie deze twee ‘delen’ van 3x3 Eyes dan ook liever als een geheel met zeven episodes, dan een deel 1 met vier episodes en een deel 2 met drie episodes.
Ik kan je dan ook enkel aanraden om twee uur knarsetandend naar 3x3 Eyes te kijken, om vervolgens klaar te zijn gestoomd voor een vervolgens opzienbarend goed 3x3 Eyes II. Als je tevens een compleet overzicht van mijn mening over 3x3 Eyes wilt weten, zal je dan toch echt ook mijn review over 3x3 Eyes II moeten lezen.


59
50
60
83
77
65